Doorgaan naar hoofdcontent

Bekentenis 6: koken, bakken en een nieuwe verslaving

Hallo ik ben Marleen en ik ben bakverslaafd

Wat houd ik toch van Pinterest! Zo verslavend! Een plek waar je al die lekkere recepten kan bewaren. Meer en meer pins komen op mijn verschillende borden erbij. Het leuke is ook dat ik steeds meer van de recepten gebruik. Waar voorheen de allerhande en de boeken van Jamie Oliver een inspiratiebron waren is dat nu Pinterest. En heel veel van de recepten komen van de bekende foodbloggers (uitPauline's keuken, Keukenliefde, Laura's bakery, Chickslove food). Makkelijke recepten die vaak erg lekker zijn en waar je vaak handige tips bij hebt staan. I love it! Het enige irritant aan dit alles is dat er te weinig dagen in de week zijn om al die lekkere dingen klaar te maken. Zo af en toe wil je ook wel weer gewoon een keer iets eten wat je al vaker hebt gegeten.  

Wat hebben de afgelopen drie weken nu eigenlijk allemaal gegeten? Veel verschillende dingen uitgeprobeerd. Allemaal zo verschrikkelijk lekker. 
De salade met aardbeien en geitenkaas hebben we gegeten in combinatie met een heldere asperge soep. Helaas geen foto genomen daarvan. De bruschetta was een gevalletje stokbrood over van de dag ervoor. Lekker samen met de soep!
De bloemkoolrijst was wel echt iets heel erg nieuws. Alleen zeiden de kinderen overdag de hele tijd dat ze iets stinkigs roken. Beetje naar scheetjes. Hihi, het was de bloemkool, echt waar. Die rijst (na ja het heeft meer iets van couscous) is lekker en erg gezond. 
De lasagne die je ziet is de lasagne die mijn vriendin Karin me laatst liet proeven. Deze lasagne was een stuk lekkerder dan die ik een tijdje geleden heb gemaakt. 
Ook de zalmcurry met kikkererwten had ik nog niet eerder gemaakt. Oh jeetje ook zo verschrikkelijk lekker. 
Het is weer asperge seizoen, dus dat betekent dat we elke week wel iets met asperges eten. Deze keer met pastrami en ei-peterselie boter. Goddelijk!
Regelmatig eten we pasta en een van de favorieten is toch wel pasta pesto. En dan wel de pesto zelf maken. Dat is echt heel veel lekkerder!! Vaak bak ik daar wat rauwe ham bij uit. Maar zonder met alleen wat parmezaanse kaas er over heen is ook erg lekker. 
Risotto maken we vaker, maar meestal met paddenstoelen of soms met venkel of prei. Maar nog nooit met tomaten en chorizo. Ik snap niet waarom we dat niet eerder hebben gegeten, want het is super lekker. Een blijvertje dus! Ook Bastiaan is helemaal dol op risotto. Vooral die gesmolten kaas spreekt hem erg aan. 
In de vriezer zat nog een lamsrack en nou leek me tweede paasdag een perfecte dag om die te eten. Dus een simpel maar lekker recept. Lamsrack met tuinerwtjespuree. 

Dat was natuurlijk nog niet alles. Nog een weekje te gaan. 
We begonnen met zelfgemaakte kaassoufles en garnalen kroketten. Met ovenfrietjes erbij. Ook weer een gevalletje maak het zelf en het is tien keer zo lekker. Binnenkort een keer rundvleeskroketten maken. Ik had ook zelf mayonaise gemaakt alleen die was niet zo goed gelukt. Ik had olijfolie (extra virgin) gebruikt, maar de olijfolie gaf een nare bittere smaak. Nog een keer proberen maar dan met andere olie. 
Da dag erna maakte ik Marokkaanse kip. Al een tijdje geleden had ik citroenen ingemaakt. Oftewel een paar citroenen (met inkepingen) in een weckpot stoppen en er wat zout bij gooien en wat water eroverheen. Paar weken laten staan en dan heb je overheerlijke zoute citroenen. Ziet er niet lekker uit maar is heel erg lekker. Ik had er zelf brood (in dit geval Marokkaans brood) bij gemaakt. Dat geeft zo'n gaaf gevoel als je dan op tafel kijkt en allemaal zelfgemaakte dingen ziet staan. Jammer genoeg had ik geen zout bij het brood gedaan en dat is niet zo lekker. Het brood heeft echt wat zout nodig. Meestal doe ik wel minder dan dat het recept aangeeft, maar dit was wel erg smaakloos. Maar goed lekker dopen in het stoofvocht van de kip met af en toe zo'n stukje zoute, zure citroen erbij....goddelijk. Wederom een blijvertje!
Daar zijn ze weer. Onze witte knappe jongens! Deze keer met zalm en kruidenboter in een pakketje in de oven. Een lekker recept alleen zou ik het een beetje aanpassen de volgende keer. Asperges heel kort even koken, de wijn er niet bij doen (had ik deze keer ook niet) en de pakketjes iets minder lang in de oven. De zalm mag nog wel wat rosé zijn. 
De asperges had ik op de markt gehaald net als de raapstelen, de courgette, pastinaak en ook die prachtige dorades. Ik stond bij de viskraam om te kijken of ze vongole hadden. Die hadden ze ook maar ik zag ook die mooie dorades liggen. En dan moet je keuzes maken, deze keer de dorade, de volgende keer vongole. Even snel een receptje opgesnord voor de dorade. Uit de oven natuurlijk met prei, citroenen, wat kruiden en knoflook. Jammie!!! Zo lekker. 
Daags erna waren de raapsteeltjes aan de beurt. Stamppotje er van maken is altijd lekker. Ik had nog een rookworst in de gangkast liggen en die moest ook op. We hebben er weer van gesmuld. 
Donderdag 27 april 2017 Koningsdag. Voor het eerst heb ik met onze oude zooi op de rommelmarkt gestaan. Ik was al vanaf de verjaardagen van de kinderen spullen aan het verzamelen. Flink aan het opruimen in de kasten en had dus al een hele poos een paar dozen met spullen staan. Speelgoed, boeken en andere dingen. IK dacht leuk, dat ga ik doen. Mijn moeder vond dat ook een goed idee en wilde wel mee doen en vriendin Jose wilde ook graag mee doen. Dus twee kraampjes gehuurd naast elkaar en donderdag ochtend gingen we op pad. Om negen uur mochten we gaan opbouwen, alleen toen we om negen uur aankwamen was het al verschrikkelijk druk. File rijden door het parkje om bij de kraam te komen. Ik had er een beetje de P in, maar dacht ach het zonnetje schijnt we gaan er het beste van maken. Uitpakken maar! Al vrij snel de eerste verkoop gedaan aan een klasgenootje van Eveline. Top! Maar nondeju wat was het koud die dag zeg. We stonden ook op de meest schaduw rijke plek leek het. Hoog zomer in Frankrijk op de camping was je er blij mee geweest, maar 27 april in Nederland niet. Maar goed jezelf warm houden lukt ook wel. En al die spulletjes verkopen en al die mensen blijk maken was helemaal super. Ik heb me echt heel goed vermaakt. De kinderen liepen de hele dag een beetje rond. Van alle kanten kregen we wat te eten en aan het eind van de dag was ik veel van de spullen kwijt. Eenmaal thuis toch maar lekker wat gekookt (verleiding van het halen van frietjes was er wel even), maar dit gerecht met kip, gnocchi, courgette en pesto is erg makkelijk. En dat smaakt dan toch wel lekkerder dan frietjes. 
Toen was de pastinaak nog alleen over van mijn markt aankopen. Ik wilde al een tijdje geleden pastinaak taartjes met brie maken, maar toen kwam het er niet van. Dus nu maar eens proberen dan. En dat is lekker. Beetje  veel pastinaak wat in het recept staat. Dus heb ik daar nog wat groente frietjes van gemaakt samen met een zoete aardappel. Aardappel en pastinaak in reepjes snijden en op een bakplaat leggen. Beetje olijolie, zeezout en wat kruiden (rozemarijn, tijm) erover heen. En dan de oven in. Mmmmmm super lekker! 


Ok en ik moet bekennen dat ik een nieuwe verslaving heb. Ik bak de laatste tijd namelijk graag brood. Een hele tijd geleden hadden we een broodbakmachine, maar die hebben we verkocht. We bakten er weinig brood in en vonden de broodbakmixen redelijk aan de prijs. Maar ja met gewone bloem of volkoren tarwe meel of speltmeel kan het ook. Gist, suiker, zout, warm water en een beetje tijd en je bakt heel gemakkelijk je eigen verse brood. En dit brood smaakt anders dan het brood in de winkel, maar is (vooral het net uit oven komt) heerlijk. 
Hieronder zie je aantal van de broden die ik de afgelopen tijd heb gebakken. Vooral de paasstol was echt super goed gelukt. Heel mooi gerezen en goed gebakken. Beetje veel, maar in plakjes en dan de vriezer in, is ie best een tijdje te bewaren. Ook het kaasbrood was super lekker qua smaak. Die kan ook nog wel verder uitgebouwd worden met wellicht wat zongedroogde tomaatjes, prei, ham erin. Dat speltbrood heb ik gemaakt met een deel spelt meel en een deel spelt bloem. Verder heb ik een aantal volkorenbroden gemaakt (vergeten een foto te maken), maar ik ben een beetje op zoek naar een manier om dat volkoren brood iets minder vast te laten zijn. Het is een lekker brood maar een snee en je zit vol. Maar goed daar zullen jullie vast snel meer over horen. 


Mijn broer vroeg me met Pasen waarom ik altijd zoete dingen bakte. Ik zei omdat het zo leuk is. En dat is ook zo, het is geweldig om lekkere zoete dingen te maken. Maar eigenlijk kook en bak ik ook voldoende niet zoete dingen. En dat vind ik ook heel erg leuk. Beetje balans houden tussen die twee dingen hè. Als je dan af en toe zoiets lekkers als een lemon curd kruimel cake mag bakken en eten....mmmm I Love it!!






Reacties

Populaire posts van deze blog

Bekentenis 41: al weer op vakantie!!!!

Hallo ik ben Marleen en ik ben verslaafd aan vakantie
I am so lucky!! Dit jaar gewoon drie keer op vakantie kunnen. Wat een ongelofelijke luxe. Dit jaar kan het, dus waarom niet. Je leeft toch maar een keer en life is short. Het waten drie totaal verschillende vakanties. Met een camper op pad, naar de bergen en naar het mooie Denemarken. Naar Denemarken in de herfstvakantie. We zitten in een huisje, de vouwwagen is echt te koud en rondreizen in een camper vinden we niet perse nodig. Maar een huisje. Dat is een tijdje geleden dat we die luxe hebben gehad. Ik moest even goed nadenken over wat je dan mee moet nemen. Eigenlijk niet zo heel veel. Hihi dat is ook fijn! 
Zaterdag 13 oktober We willen op tijd wegrijden. Zo tussen 7 en 8 uur. En dat is gelukt. Om 7.30 uur rijden we weg. Dezelfde route als naar Zweden. Voelt vertrouwd. Gelukkig geen paniekmoment halverwege Duitsland omdat ik mijn paspoort vergeten ben. Mijn ID kaart zit altijd standaard in mijn portemonnee en mijn portemonnee in mi…

Bekentenis 39: mijn eetpatroon

Hallo ik ben Marleen en ik ben verslaafd aan eten


Na het plaatsen van mijn vorige blog, kwam er ineens een idee tot me. Iets wat ik graag met jullie wil delen. Niet elke week hoor want dat lijkt me wel erg saai worden. Ik ga jullie een week lang meenemen in mijn eetpatroon. Ooit heb ik jullie ook laten zien hoeveel ik sport in de week. Nou ja dat is iets meer geworden, maar jullie snappen het idee. Ik ben heel bewust bezig met eten. Lekker eten, maar vooral ook wel gezond en gevarieerd. En in mijn ogen wel veel eten. Maar goed dat gaan we zien na een week. 
Maandag 1 oktober 
Iemand gestopt met roken vandaag???? Moet je wel doen he! Beste beslissing van mijn leven ooit.  Ik begin mijn dag eigenlijk altijd met een smoothie. Een manier van mij om een flinke dosis fruit en groente binnen te krijgen. Diepvriesfruit en eigenlijk altijd spinazie en courgette. Zou ik eigenlijk eens mee moeten variëren. Ik ben wel behoorlijk een gewoonte mens dus dat is een lastige. Dus eigenlijk staat er altijd …

Bekentenis 4: trip down memory lane

Hallo ik ben Marleen en ik ben bakverslaafd
Deze keer een ander soort bekentenis. Een bekentenis die heel persoonlijk is. Ik vind het eigenlijk wel spannend om te delen, maar ik wil het wel heel graag. Volgende week zal ik al mijn bakavonturen weer delen. 

Lang, lang geleden

Er leefde in een land (hier heel dichtbij) een meisje dat een echt lekkerbek was. Bourgondiër, levensgenieter, smulpaap met als motto ik eet niet om te leven, maar ik leef om te eten. En dat meisje dat was ik. Ik was altijd een stevige meid. Als kind al, maar als tiener werd het erger. Slecht eetpatroon in combinatie met aanleg en een neiging tot emotie eten. Tja dan weet je het wel of misschien niet. Maar goed het is een cirkeltje waar je in zit en waar je eigenlijk heel moeilijk uitkomt. Ik probeerde nog wel eens met mijn vader mee te doen als hij aan het diëten was. Maar weet je hoeveel je vraagt van een kind om alleen maar water te mogen drinken als je bij de McDonalds zit. Dat werkte dus nooit (bovendien was die…